How to Cook Delicious Kuih cara manis
Kuih cara manis. Kuih cara manis, kuih kegemaran Che Nom sejak dulu lagi. Jangan lupa untuk try resepi 'Kuih Cara Manis' ni yer. Kuih cara manis, kuih kegemaran Che Nom sejak dulu lagi.
Petang semalam saya sempat la masak kuih cara manis ni dan saya guna acuan kuih cara yang baru saya beli masa bercuti ke Kuala Terengganu dulu. Kuih cara is made up of flour, egg, and coconut milk. The mixture is mixed thoroughly before being cooked in a special mold until it hardens. You can have Kuih cara manis using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih cara manis
- It's of Bahan A (adunan cara):.
- You need 2 cawan of tepung gandum.
- You need 2 of biji telur.
- You need 1 cawan of santan pekat.
- You need 6 sudu makan of minyak masak.
- Prepare 3 cawan of air (blend dengan 6 helai daun pandan & tapis).
- You need Sedikit of garam.
- You need of Pewarna hijau.
- You need of Bahan B (inti):.
- You need of Gula pasir secukupnya.
- Prepare of Bahan C (sapuan pada acuan):.
- Prepare Sedikit of minyak masak.
There are sweet and savoury kuih cara available The. Kuih cara manis is a Malaysian dessert that is made with a batter consisting of eggs, flour, and coconut milk. The cakes are baked in specialized pans and are traditionally flavored with pandan. KUIH CARA MANIS Posted by MamaFaMi Source : Che Ann.
Kuih cara manis step by step
- Satukan bahan A & gaul rata semua bahan-bahan dalam bekas dahulu kemudian blender..
- Panaskan acuan. Guna api yang paling perlahan. Sapu dasar acuan dengan minyak. Pastikan tiada minyak yang bertakung pada dasar. Masukkan adunan ke dalam acuan sehingga 3/4 penuh..
- Bila dasar adunan dah nampak masak, masukkan gula pasir. Tutup acuan dengan penutup periuk. Biarkan kuih cara masak sepenuhnya (tiada lagi cecair tepung di atasnya)..
- Keluarkan kuih cara dari loyang. Pasang-pasangkan..
Heat the kuih cara mould on the stove on slow fire. Kuih cara adalah sejenis kuih tradisi yang terkenal di Malaysia. Ia adalah sejenis kuih yang dibuat daripada tepung gandum yang digaul dengan tepung dan air daun pandan. This is a traditional Malay kueh, a sort-of pancake-y dessert (the difference is the mould that it uses instead of a pan), and is typically served during tea-time. Resepi kuih Cara Manis mudah saje nak buat.
0 Response to "How to Cook Delicious Kuih cara manis"
Posting Komentar