Easiest Way to Cook Appetizing Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling

Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling.

Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling You can have Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling

  1. You need 1 of biji sengkuang saiz sederhana.
  2. You need 7 of kuntum cendawan kering.
  3. It's 25 g of udang kering.
  4. Prepare 2 of sudu besar Sos Tiram Maggi.
  5. You need 2 of sudu besar Chicken Stock Maggi.
  6. Prepare 1 of biji bawang besar.
  7. It's 3 ulas of bawang putih.
  8. You need 3 sudu teh of serbuk lada sulah.
  9. Prepare 1 sudu teh of garam.
  10. It's 1 sudu teh of gula.
  11. It's of Untuk kulit Chai Kuih.
  12. Prepare 250 g of tepung beras.
  13. Prepare 100 g of tepung ubi.
  14. You need 1 of sudu besar gula.
  15. You need 1 sudu teh of garam.
  16. Prepare 3 of sudu besar minyak masak.
  17. You need 500 ml of air panas mendidih.

Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling instructions

  1. Mula2 sediakan inti Chai Kuih ni....Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai wangi...lepas tu masukkan udang kering yang sudah ditumbuk...tumis sampai wangi.
  2. Kemudian masukkan sengkuang yang sudah dipotong halus dan cendawan kering yang direndam dan dicincang...jangan lupa masukkan Sos Tiram dan Chicken Stock...ini la penyedap dia.....
  3. Kacau2 seketika masukkan sedikit garam,gula dan serbuk lasa sulah...inti siap...kita simpan dulu...buat kulit dia pula.
  4. Dalam satu bekas satukan tepung beras dengan tepung ubi bersama garam,gula dan minyak masak....ramas2 supaya sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit..uli sampai jadi doh....
  5. Lumur tangan dengan minyak masak...Ambil sedikit doh...leperkan sehingga nipis...letak inti dan bungkus dengan kemas...Panaskan kukusan dan kukus lebih kurang 15minit....lumur minyak pada permukaan kuih supaya tidak melekat....
  6. Chai Kuih siap....sedap dimakan dengan Sos Cili atau sambal...

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Appetizing Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling"

Posting Komentar