Easiest Way to Cook Appetizing Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling
Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling.
You can have Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling
- You need 1 of biji sengkuang saiz sederhana.
- You need 7 of kuntum cendawan kering.
- It's 25 g of udang kering.
- Prepare 2 of sudu besar Sos Tiram Maggi.
- You need 2 of sudu besar Chicken Stock Maggi.
- Prepare 1 of biji bawang besar.
- It's 3 ulas of bawang putih.
- You need 3 sudu teh of serbuk lada sulah.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- It's 1 sudu teh of gula.
- It's of Untuk kulit Chai Kuih.
- Prepare 250 g of tepung beras.
- Prepare 100 g of tepung ubi.
- You need 1 of sudu besar gula.
- You need 1 sudu teh of garam.
- Prepare 3 of sudu besar minyak masak.
- You need 500 ml of air panas mendidih.
Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling instructions
- Mula2 sediakan inti Chai Kuih ni....Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai wangi...lepas tu masukkan udang kering yang sudah ditumbuk...tumis sampai wangi.
- Kemudian masukkan sengkuang yang sudah dipotong halus dan cendawan kering yang direndam dan dicincang...jangan lupa masukkan Sos Tiram dan Chicken Stock...ini la penyedap dia.....
- Kacau2 seketika masukkan sedikit garam,gula dan serbuk lasa sulah...inti siap...kita simpan dulu...buat kulit dia pula.
- Dalam satu bekas satukan tepung beras dengan tepung ubi bersama garam,gula dan minyak masak....ramas2 supaya sebati dan masukkan air panas sedikit demi sedikit..uli sampai jadi doh....
- Lumur tangan dengan minyak masak...Ambil sedikit doh...leperkan sehingga nipis...letak inti dan bungkus dengan kemas...Panaskan kukusan dan kukus lebih kurang 15minit....lumur minyak pada permukaan kuih supaya tidak melekat....
- Chai Kuih siap....sedap dimakan dengan Sos Cili atau sambal...
0 Response to "Easiest Way to Cook Appetizing Chai Kuih @Steamed Teochew Dumpling"
Posting Komentar