Recipe: Appetizing Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar)
Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar).
You can have Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar) using 17 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar)
- You need 1 of biji bawang besar (dihiris nipis).
- It's 5 ulas of bawang putih (dihiris nipis).
- Prepare of Rempah 3 sekawan (1pcs kulit kayu manis, 2pcs bunga lawang dan 7pcs bunga cengkih).
- Prepare 1 sudu teh of biji ketumbar (ditumbuk).
- You need 1 sudu teh of jintan manis.
- You need 1 sudu teh of jintan putih.
- You need 3 of sudu besar rempah kari daging.
- It's 2 of sudu besar serbuk cili.
- You need 1 of biji kentang (dipotong dadu).
- Prepare 1 of biji terung (dipotong dadu).
- It's 1 of biji tomato (dipotong dadu).
- It's 10 of sudu besar kicap (kicap lemak manis + kicap masin).
- You need 5 of sudu besar sos cili.
- Prepare 1 cawan of air.
- You need 1 of sudu besar garam.
- It's 1/2 of sudu besar gula perang.
- Prepare 1 sudu teh of serbuk cukup rasa.
Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar) instructions
- Tumis bawang besar, bawang putih, rempah 3sekawan dan biji ketumbar sehingga naik bau..
- Masukkan rempah kari daging, serbuk cili dan sedikit air (untuk elak rempah hangit). Masak sehingga pecah minyak..
- Masukkan kentang, tomato, terung, kicap, sos cili dan air. Masak sehingga semua bahan empuk..
- Perasakan dengan garam, gula dan serbuk cukup rasa. Kacau dan masak sehingga kuah pekat. Tutup api..
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba .
0 Response to "Recipe: Appetizing Kuah Kari Kicap (Nasi Kandar)"
Posting Komentar