Easiest Way to Prepare Delicious Rendang daging tumis

Rendang daging tumis.

Rendang daging tumis You can have Rendang daging tumis using 21 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Rendang daging tumis

  1. It's 800 gram of daging lembut - dihiris nipis.
  2. Prepare 5 batang of serai - 3 dikisar,2 diketuk.
  3. You need 1 of biji bawang besar.
  4. It's 9 of biji bawang merah Rose.
  5. You need 2 ulas of bawang putih.
  6. You need 1 1/2 of inci halia.
  7. It's 1/2 of inci lengkuas.
  8. It's 1 of inci kunyit hidup.
  9. You need 1 keping of asam keping.
  10. Prepare 1 kg of santan segar.
  11. Prepare 40 gram of kerisik.
  12. It's 150 gram of cili kering - rebus & kisar.
  13. You need 3 of biji cili padi merah - kisar halus.
  14. You need 50 gram of serbuk kari daging.
  15. It's 1 of sup bunjut.
  16. It's 20 gram of gula melaka.
  17. Prepare 1 1/2 tbsp of garam.
  18. You need 2 helai of daun limau purut - buang batangnya.
  19. You need 1 helai of daun kunyit - hiris nipis.
  20. You need 2 cawan of santan cair.
  21. It's 1/2 cawan of minyak - untuk menumis.

Rendang daging tumis step by step

  1. Sediakan bahan-bahan yang diperlukan..
  2. Kisar halus cili kering yang telah direbus,cili padi,bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,kunyit hidup dan 3 batang serai..
  3. Sediakan kuali,masukkan minyak.Bila minyak sudah panas,masukkan serai yang telah diketuk.Tumis sebentar dalam seminit.Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar halus.Tumis dalam 5 minit..
  4. Sementara itu,campurkan kari daging ke dalam daging.Gaul sebati dan kemudian masukkannya ke dalam bahan tumis.Gaul sebati dan tumis sebentar..
  5. Setelah tumisan daging naik minyak,masukkan 2 cawan santan cair.Biarkan menggelegak dan daging empuk sebentar.Kemudian,masukkan asam keping dan sup bunjut..
  6. Masukkan santan,kerisik,garam dan gula melaka..
  7. Hiris halus daun kunyit,leraikan daun limau purut dr tangkainya.Masukkan ke dalam rendang.Gaul rata dan perlahankan api.Masak rendang hingga rendangnya naik minyak dan rasakan masin,manis dan masamnya..
  8. Rendang yang telah siap dimasak dan tahan lama iyalah apabila telah terbit minyaknya.Jangan segera ditutup.Tutup dengan tudung saji bagi mengelakkan rendangnya rosak dan basi.Dan sekarang sudah sedia untuk dihidang.Selamat mencuba!.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Prepare Delicious Rendang daging tumis"

Posting Komentar