Easiest Way to Prepare Delicious Rendang daging tumis
Rendang daging tumis.
You can have Rendang daging tumis using 21 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Rendang daging tumis
- It's 800 gram of daging lembut - dihiris nipis.
- Prepare 5 batang of serai - 3 dikisar,2 diketuk.
- You need 1 of biji bawang besar.
- It's 9 of biji bawang merah Rose.
- You need 2 ulas of bawang putih.
- You need 1 1/2 of inci halia.
- It's 1/2 of inci lengkuas.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- You need 1 keping of asam keping.
- Prepare 1 kg of santan segar.
- Prepare 40 gram of kerisik.
- It's 150 gram of cili kering - rebus & kisar.
- You need 3 of biji cili padi merah - kisar halus.
- You need 50 gram of serbuk kari daging.
- It's 1 of sup bunjut.
- It's 20 gram of gula melaka.
- Prepare 1 1/2 tbsp of garam.
- You need 2 helai of daun limau purut - buang batangnya.
- You need 1 helai of daun kunyit - hiris nipis.
- You need 2 cawan of santan cair.
- It's 1/2 cawan of minyak - untuk menumis.
Rendang daging tumis step by step
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan..
- Kisar halus cili kering yang telah direbus,cili padi,bawang merah,bawang putih,halia,lengkuas,kunyit hidup dan 3 batang serai..
- Sediakan kuali,masukkan minyak.Bila minyak sudah panas,masukkan serai yang telah diketuk.Tumis sebentar dalam seminit.Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar halus.Tumis dalam 5 minit..
- Sementara itu,campurkan kari daging ke dalam daging.Gaul sebati dan kemudian masukkannya ke dalam bahan tumis.Gaul sebati dan tumis sebentar..
- Setelah tumisan daging naik minyak,masukkan 2 cawan santan cair.Biarkan menggelegak dan daging empuk sebentar.Kemudian,masukkan asam keping dan sup bunjut..
- Masukkan santan,kerisik,garam dan gula melaka..
- Hiris halus daun kunyit,leraikan daun limau purut dr tangkainya.Masukkan ke dalam rendang.Gaul rata dan perlahankan api.Masak rendang hingga rendangnya naik minyak dan rasakan masin,manis dan masamnya..
- Rendang yang telah siap dimasak dan tahan lama iyalah apabila telah terbit minyaknya.Jangan segera ditutup.Tutup dengan tudung saji bagi mengelakkan rendangnya rosak dan basi.Dan sekarang sudah sedia untuk dihidang.Selamat mencuba!.
0 Response to "Easiest Way to Prepare Delicious Rendang daging tumis"
Posting Komentar