Recipe: Yummy Laksa Johor

Laksa Johor.

Laksa Johor You can cook Laksa Johor using 28 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Laksa Johor

  1. It's of Bahan A: Kuah.
  2. It's 500 gram of ikan tenggiri (direbus, ambil isi & dikisar).
  3. Prepare 1 liter of air (untuk merebus ikan).
  4. Prepare 400 ml of santan kotak.
  5. Prepare 60 ml of minyak masak.
  6. Prepare 2 sudu makan of asam jawa.
  7. Prepare 50 gram of daun kesum (dikisar halus).
  8. It's 40 gram of udang kering (direndam & dikisar).
  9. Prepare of Bahan B: Pes.
  10. You need 2 sudu makan of ketumbar (dikisar).
  11. You need 1 sudu makan of jintan manis (dikisar).
  12. It's 2 sudu makan of serbuk kari ikan.
  13. It's 2 sudu makan of serbuk cili.
  14. It's of Bahan C: Kisar.
  15. It's 6 ulas of bawang merah.
  16. You need 5 ulas of bawang putih.
  17. Prepare 2 sudu teh of lada hitam.
  18. You need 1 sudu makan of garam.
  19. It's 2 sudu makan of gula.
  20. It's of Bahan D: Mee & Ulam-Ulaman.
  21. It's 5 batang of kacang panjang (dihiris halus).
  22. It's 10 gram of taugeh (dicelur).
  23. It's 2 of biji telur rebus (dibelah 4).
  24. It's 5 of biji limau kasturi (dibelah 2).
  25. Prepare 2 of biji cili merah (dihiris).
  26. You need 5 of biji bawang merah (dihiris).
  27. Prepare 1 of biji timun (disagat / dihiris nipis memanjang).
  28. It's 500 gram of spageti (direbus hingga lembut).

Laksa Johor instructions

  1. Bersihkan ikan tenggiri. Kemudian direbuskan bersama 1 liter air sehingga mendidih. Kemudian toskan ikan. Air rebusan disimpan untuk memasak kuah laksa. Info tambahan: Laksa Johor bahan asasnya boleh menggunakan ikan kembung, ikan tenggiri atau ikan parang..
  2. Kisarkan bahan-bahan yang perlu dikisar ditambah dengan air rebusan ikan sedikit untuk memudahkan mesin pengisar mengisar. Kemudian panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga berbau harum. Seterusnya masukkan bahan pes dan kacau sehingga terbit minyak..
  3. Masukkan santan dan kacau perlahan..
  4. Masukkan isi ikan yang telah direbus & dikisar bersama baki air rebusan ikan. Masukkan juga asam jawa. Rasa garam & gula, jika kurang boleh la ditambah mengikut kesukaan. Masak hingga mendidih & tutup api memasak..
  5. Di periuk lain, rebuskan spageti sehingga masak & toskan spageti. Lalukan di bawah air untuk menghentikan proses memasak. Tips: Untuk spageti lembut, boleh masukkan satu sudu makan minyak masak & satu sudu teh garam..
  6. Selamat menjamu selera. Kuah dihidangkan bersama Spageti dan ulam-ulaman..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy Laksa Johor"

Posting Komentar