Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak

Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak.

Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak You can cook Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak using 7 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak

  1. You need 1 cawan of sagu.
  2. You need 3 cawan of air.
  3. Prepare 3/4 cawan of gula.
  4. You need 2 sudu makan of sirap ros.
  5. You need 1 of penutup kecil pewarna merah.
  6. You need 1/2 of biji kelapa parut.
  7. Prepare Sedikit of garam.

Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak instructions

  1. Didihkan air di dalam pengukus..
  2. Masukkan air, gula, pewarna merah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih..
  3. Bila mendidih, masukkan sagu. Masak hingga pekat sedikit. Kacau supaya sagu tidak lekat di bahagian bawah..
  4. Masukkan sagu ke dalam acuan lompang. Boleh jugak masukkan ke dalam bekas biasa..
  5. Kukus selama 20 minit atau hingga sagu jernih..
  6. Biarkan hingga betul-betul sejuk baru lah keluarkan dari acuan..
  7. Gaul kelapa parut dengan sedikit garam. Kukus sekejap..
  8. Kemudian boleh la gaul bersama kuih sagu yang telah sejuk tadi..
  9. Siap!.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak"

Posting Komentar