Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak
Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak.
You can cook Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak using 7 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak
- You need 1 cawan of sagu.
- You need 3 cawan of air.
- Prepare 3/4 cawan of gula.
- You need 2 sudu makan of sirap ros.
- You need 1 of penutup kecil pewarna merah.
- You need 1/2 of biji kelapa parut.
- Prepare Sedikit of garam.
Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak instructions
- Didihkan air di dalam pengukus..
- Masukkan air, gula, pewarna merah ke dalam periuk. Masak hingga mendidih..
- Bila mendidih, masukkan sagu. Masak hingga pekat sedikit. Kacau supaya sagu tidak lekat di bahagian bawah..
- Masukkan sagu ke dalam acuan lompang. Boleh jugak masukkan ke dalam bekas biasa..
- Kukus selama 20 minit atau hingga sagu jernih..
- Biarkan hingga betul-betul sejuk baru lah keluarkan dari acuan..
- Gaul kelapa parut dengan sedikit garam. Kukus sekejap..
- Kemudian boleh la gaul bersama kuih sagu yang telah sejuk tadi..
- Siap!.
0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Kuih Bronok/Kuih Sagu/ Telur Katak"
Posting Komentar